Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT)


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά σήμερα δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), μετά την επιτυχία που σημείωσε το αρχικό του στάδιο. Η διαβούλευση θα εμπλουτίσει το «στρατηγικό θεματολόγιο καινοτομίας» για το EIT, το οποίο πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή έως το τέλος του έτους. Το θεματολόγιο θα σκιαγραφεί τις κύριες προτεραιότητες του Ινστιτούτου έως το 2020, ενώ έμφαση θα δίνεται στην αποστολή και τους στόχους του Ινστιτούτου, καθώς και στη χρηματοδότηση και το μέλλον του. Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία είναι υπεύθυνη για το ΕΙΤ, θα ανακοινώσει την έναρξη της διαβούλευσης σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη.

«Με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, πρωτοστατούμε σε μια νέα συνεργασία μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του ερευνητικού τομέα και των επιχειρήσεων. Η Επιτροπή ενδιαφέρεται ν’ ακούσει τις απόψεις των εταίρων μας προτού οριστικοποιήσει την πρότασή της σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική. Στόχος μας είναι να βασιστούμε στα διδάγματα που αντλήσαμε κατά το πρώτο στάδιο λειτουργίας του Ινστιτούτου και να προετοιμάσουμε τον τρόπο διεύρυνσης του EIT. Το Ινστιτούτο έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντική κινητήριος δύναμη στον τομέα της ευρωπαϊκής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας», δήλωσε η επίτροπος Βασιλείου.

Το EIT έχει διοικητική έδρα (στη Βουδαπέστη), αλλά λειτουργεί από 16 σημεία σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, από τη Βαρκελώνη έως τη Στοκχόλμη, μέσω διασυνοριακών συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, γνωστών ως «κοινοτήτων γνώσης και καινοτομίας» ή, εν συντομία, «ΚΓΚ». Οι ΚΓΚ φέρνουν σε επαφή εξαίρετα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί τρία ΚΓΚ, τα οποία εστιάζονται στη βιώσιμη ενέργεια (ΚΓΚ «InnoEnergy»), στην κλιματική αλλαγή (ΚΓΚ «Climate») και στην κοινωνία της πληροφορίας και της επικοινωνίας («EIT ICTLabs»).

Η διαβούλευση συμπληρώνει μια ευρεία συζήτηση που πραγματοποιείται σχετικά με το μέλλον της χρηματοδότησης του τομέα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ(βλ. την πράσινη βίβλο της Επιτροπής με τίτλο «Από τις προκλήσεις στις ευκαιρίες: προς ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας στην ΕΕ», 9 Φεβρουαρίου 2011).

Επόμενα βήματα

Η διαβούλευση είναι ανοικτή για παρατηρήσεις από τις 14 Απριλίου. Η προθεσμία για την υποβολή τυχόν σχολίων από τους ενδιαφερόμενους φορείς είναι η 30ή Ιουνίου. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, καθώς και μια ανεξάρτητη αξιολόγηση και μια πρόταση του ίδιου του EIT, η Επιτροπή θα υποβάλει το στρατηγικό θεματολόγιο καινοτομίας έως τον Δεκέμβριο του 2011.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) είναι αυτόνομος φορέας της ΕΕ που προωθεί καινοτομία παγκόσμιας πρωτοπορίας μέσω της πρωτοπόρου ιδέας των κοινοτήτων γνώσης και καινοτομίας. Το EIT έχει λάβει 309 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013. Τα ανώτερα διοικητικά στελέχη των ΚΓΚ υπέγραψαν πρόσφατα επταετείς συμφωνίες εταιρικών σχέσεων με το ΕΙΤ. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν αρχική επιδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ για κάθε ΚΓΚ. Η επιδότηση αυτή θα ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 20 εκατ. ευρώ για κάθε ΚΓΚ το επόμενο έτος. Τα ΚΓΚ θα μπορούν πλέον ν’ αρχίσουν να καταρτίζουν εκπαιδευτικά προγράμματα με Master και PhD που να φέρουν τη σφραγίδα του EIT, καθώς και ερευνητικά προγράμματα και να βοηθούν στη σύσταση νέων επιχειρήσεων. Το ΚΓΚ «InnoEnergy», μόνο, σχεδιάζει να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει περίπου 2.000 σπουδαστές και επαγγελματίες στο μέσο της σταδιοδρομίας τους την επόμενη τριετία και να συστήσει 20 εταιρείες.

Σύνδεσμος > Δικτυακός τόπος του EIT

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.