Oι νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ/ Europa Nostra για το 2011


Οι 27 νικητές του Βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Europa Nostra για το 2011 ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra, (βλέπε κατάλογο των νικητών παρακάτω). Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια τελετής στο Concertgebouw του Άμστερνταμ, παρουσία της επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, κυρίας Ανδρούλλας Βασιλείου και του παγκοσμίου φήμης τενόρου και προέδρου της Europa Nostra Plácido Domingo. Από τα 27 βραβευμένα έργα, έξι θα ονομαστούν «grand prix» στην διάρκεια της τελετής ως τα πιο σημαντικά επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2011.

«Καθένας από τους νικητές εκπροσωπεί τα καλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης στον τομέα της διαφύλαξης, της έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς την προσφορά ειδικών υπηρεσιών από πρόσωπα και ομάδες. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας ουσιαστικός τομέας της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας και της κοινής μας ιστορίας, συγκεντρώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Συνέβαλε στο να καταστεί η Ευρώπη κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Ένωσης» δήλωσε η επίτροπος κα. Βασιλείου.

«Χωρίς τον συνδυασμό των δεξιοτήτων και των προσπαθειών πολλών επαγγελματιών και εθελοντών και χωρίς τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων, η κληρονομιά της Ευρώπης δεν έχει μέλλον. Τα βραβεία αυτά γιορτάζουν την αγάπη, το πάθος, τη φροντίδα και τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της ομορφιάς και της ψυχής της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Europa Nostra, Plácido Domingo.

Οι 27 νικητές επιλέχθηκαν από σχεδόν 140 υποβληθέντα έργα σε 31 χώρες. Η τελική επιλογή έγινε από την κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη. Οι έξι νικητές «grand prix» θα λάβουν έκαστος από 10.000 ευρώ και μια πλακέτα για το νικητήριο κτίριο ή ένα τρόπαιο για τα έργα.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει μια ξεχωριστή – και συχνά υποτιμημένη – συμβολή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο τομέας αυτός αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας που παρέχει θέσεις εργασίας σε 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και συμβάλλει κατά 4,5% στο ευρωπαϊκό ΑΕγχΠ. Οι δαπάνες για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κοστολογούνται στην αξία των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αριθμητικά στοιχεία:_ Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι το 40% του παγκόσμιου διεθνούς τουρισμού έχει μια πολιτισμική διάσταση. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης κύριο πόρο για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει επενδύσει 26 εκατομμύρια ευρώ στη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007. Άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ παρέχουν επίσης υποστήριξη στον τομέα αυτό: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διαθέτει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής και 775 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των πολιτιστικών υπηρεσιών για την περίοδο 2007-2013. Επιπλέον 89 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη της ΕΕ από το 1998.

Η Europa Nostra είναι η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Συγκεντρώνει και εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές οργανώσεις, 150 σχετικούς οργανισμούς και 1500 μεμονωμένα μέλη από περισσότερες από 50 χώρες που έχουν δεσμευτεί για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων της Ευρώπης. Παρέχει ένα δίκτυο για διάλογο, τιμά τα καλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα, οργανώνει εκστρατείες κατά των απειλών σε ευάλωτα πολιτιστικά κτίρια, σε χώρους και σε τοπία και εκστρατείες για αειφόρες πολιτικές και υψηλά πρότυπα ποιότητας στην πολιτιστική κληρονομιά. Ο Plácido Domingo διορίστηκε ομόφωνα πρόεδρος της Europa Nostra τον Ιούνιο του 2010 από τη γενική συνέλευση για την αφοσίωσή του στον τομέα αυτό.

Η τελετή απονομής βραβείων στο Άμστερνταμ αποτελεί μέρος του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra.

Τα βραβεία υποστηρίζονται επίσης από τον Σύνδεσμο φιλανθρωπικών λαχειοφόρων αγορών της ΕΕ (Association of Charity Lotteries in the European Union).

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για τα επόμενα βραβεία είναι η 1η Οκτωβρίου 2011. Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2012 στη Λισαβόνα.

Οι νικητές των βραβείων 2011 (κατά αλφαβητική σειρά ανά χώρα)

Σε αυτή την κατηγορία, ένα βραβείο Europa Nostra απονέμεται σε ένα έργο από μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ:

Κατηγορία 2 — Έρευνα:

Κατηγορία 3 — Ειδικές υπηρεσίες:

Κατηγορία 4 — Παιδεία, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση:

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.europanostra.org

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.