Το Μουσείο Ακρόπολης μία από τις 6 επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ 2011 / βραβείο Μις φαν ντερ Ρόε 2011


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Μις φαν ντερ Ρόε ανακοίνωσαν τις 6 καλύτερες υποψηφιότητες που διαγωνίζονται για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011 – το βραβείο Μις φαν ντερ Ρόε. Η επιλογή για τον μικρό κατάλογο υποψηφιοτήτων έγινε μεταξύ 343 έργων που βρίσκονται σε 33 χώρες της Ευρώπης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Περίπτερο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Μις φαν ντερ Ρόε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, δήλωσε: «Οι τελικοί υποψήφιοί μας έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: είναι Ευρωπαίοι και συγκαταλέγονται στους πιο διορατικούς αρχιτέκτονες του κόσμου. Το βραβείο της ΕΕ τιμά το ταλέντο τους και αναδεικνύει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία των δημιουργικών κλάδων της οικονομίας μας».

Οι 6 επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι:

  • Νέο Μουσείο (Βερολίνο, Γερμανία)

David Chipperfield Architects / Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ

  • Θέατρο Νεολαίας Bronks (Βρυξέλλες, Βέλγιο)

MDMA – Martine De Maeseneer Architecten / Μαρτίνε ντε Μέσενεερ, Ντιρκ φαν ντεν Μπράντε

  • MAXXI: Μουσείο Τεχνών 21ου Αιώνα (Ρώμη, Ιταλία)

Zaha Hadid Architects / Ζάχα Χαντίντ, Πάτρικ Σουμάχερ, Τζιανλούκα Ρακάνα

  • Μέγαρο Συναυλιών Δανικής Ραδιοφωνίας (Κοπεγχάγη, Δανία)

Ateliers Jean Nouvel / Ζαν Νουβέλ

  • Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα, Ελλάδα)

Bernard Tschumi Architects / Μπερνάρ Τσουμί

  • Κέντρο Αποκατάστασης Groot Klimmendaal (Άρνεμ, Κάτω Χώρες)

Architectenbureau Koen van Velsen / Κοέν φαν Φέλζεν

Το βραβείο προβάλλει την αριστεία στον σχεδιασμό σύγχρονων κτιρίων, αλλά και τη συμβολή στη διαμόρφωση νέων ιδεών και τεχνολογιών στον τομέα της αστικής ανάπτυξης. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1987 και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ και το Ίδρυμα Μις φαν ντερ Ρόε. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 60.000 ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έργα που αποπερατώθηκαν εντός της προηγούμενης διετίας. Η φετινή τελετή απονομής είναι η 12η στη σειρά από τότε που θεσπίστηκε το βραβείο.

Τα υποψήφια για βράβευση έργα προτείνονται από ανεξάρτητους ειδικούς από όλη την Ευρώπη, από τις εθνικές αρχιτεκτονικές ενώσεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, καθώς και από τη συμβουλευτική επιτροπή του βραβείου.

Για να μάθετε περισσότερα:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1103_en.htm

http://www.miesarch.comΜπορείτε να μεταφορτώσετε τον πλήρη κατάλογο των 343 έργων, όπως έχουν προταθεί κατά χώρα, κάνοντας κλικ παρακάτω:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.