Για τον εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας


Fractals θα γεμίσουν το θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα και μόνο απόγευμα – αυτό της Τρίτης 22 Μαρτίου 2011. Πρόκειται για την εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη».

Τα Fractals δίνουν την εξαιρετική ευκαιρία στην επιστήμη να συνομιλήσει με την τέχνη! Υπάρχουν στη Φύση και την Επιστήμη π.χ. τα Μαθηματικά.  Τα χρώματα και τα σχέδια των fractals που συνθέτουν την παράσταση δημιουργούν ένα ιδιαίτερο θέαμα, ενώ  οι εικόνες, τα σχέδια και η πανσπερμία χρωμάτων τους έτσι όπως παρουσιάζονται πάνω στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου κινητοποιούν τις αισθήσεις και υπόσχονται να μας εντυπωσιάσουν.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Τάσος Μπούντης, στόχος της παράστασης «Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη» είναι «…να λειτουργήσει σαν «πέρασμα», ως μια απλή ενημερωτική «γνωριμία» με τα φράκταλ και το Χάος, ως γοητευτικά παραδείγματα της πολυπλοκότητας του κόσμου που μας περιβάλλει. Εκείνο, όμως, που δεν θα βρει, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο θεατής στην παράσταση αυτή είναι ένας συγκεκριμένος και κατηγορηματικός ορισμός της έννοιας πολυπλοκότητα. Και λέω «ευτυχώς» γιατί σκέφτομαι πως κάθε φορά που μπορούμε να ορίσουμε μια έννοια με απόλυτη σαφήνεια είναι σαν να την έχουμε «εξαντλήσει», σαν να έχει κλείσει το θέμα, οπότε και κάθε άλλη άποψη ή ερμηνεία περιττεύει. Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε τέτοιες έννοιες, και μάλιστα πολύ σημαντικές, που επίσης αρνούνται επίπονα να κλειστούν στο ασφυκτικό πλαίσιο ενός και μοναδικού ορισμού.» Σημειώνεται ότι την πρώτη παράσταση (στις 18:30) θα προλογίσει ο Τάσος Μπούντης, Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Με το  ειδικό όσο και μοναδικό αυτό αφιέρωμα, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Υποδέχεται την Άνοιξη και γιορτάζει την Εαρινή Ισημερία. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό τις ώρες 18:30, 19:30, 20:00, 20:30 και 21:00. Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή τους θα ξεκινήσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το Ταμείο του Πλανηταρίου, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Παράλληλα το κοινό θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει την έκθεση εικαστικών «Παράθυρα στο Σύμπαν» της κ. Βασιλικής Σαργολόγου, Η κ. Βασιλική Σαργολόγου, θα είναι παρούσα για να ξεναγήσει η ίδια τους επισκέπτες στην έκθεση. Σχέδια που άλλοτε θυμίζουν «αστρόπλοια», άλλοτε παραπέμπουν σε φράκταλς κι άλλοτε σε εικόνες βγαλμένες μέσα από ένα καλειδοσκόπιο, επιθυμούν να μεταδώσουν στο κοινό την αγαστή σχέση ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη και να προτείνουν την δική της «ανάγνωση» των πραγμάτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.