Έρευνα της ΕΕ αποκαλύπτει ότι, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο περισσότερο, αλλά εξακολουθεί να τους απασχολεί το κόστος


Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων σκέφτονται το κόστος όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τα ταξίδια τους στην ΕΕ, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 72% των ταξιδιωτών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν περιορισμένα τις κλήσεις περιαγωγής λόγω υψηλών τελών, έστω και αν οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι τιμές έχουν μειωθεί από το 2006. Μόνο το 19% όσων χρησιμοποιούν υπηρεσίες Διαδικτύου στα κινητά τους τηλέφωνα όταν βρίσκονται στο εξωτερικό θεωρούν ότι το κόστος της περιαγωγής για δεδομένα (πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ηλε-ταχυδρομείο) είναι εύλογο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του κανονισμού για την περιαγωγή που ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου θα ενταχθούν στην αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για την περιαγωγή, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσει η Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Ο στόχος, όπως καθορίζεται στο Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη, είναι να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ τιμολογίων περιαγωγής και εθνικών τιμολογίων ώστε να πλησιάσουν το μηδέν μέχρι το έτος 2015.

Περισσότερη περιαγωγή

Όπως προκύπτει από την έρευνα, περισσότεροι ταξιδιώτες εντός της ΕΕ χρησιμοποιούν σήμερα τα κινητά τους τηλέφωνα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, όταν η ΕΕ για πρώτη φορά θέσπισε κανόνες για την περιαγωγή. Παρόλο που κατά το διάστημα μεταξύ 2006 και 2010 εκτιμάται ότι σημειώθηκε μείωση στα ταξίδια κατά 13%, στο διάστημα αυτό ο συνολικός όγκος κλήσεων που λήφθηκαν και μηνυμάτων (SMS) που στάλθηκαν από το εξωτερικό προς την ΕΕ σημείωσε αύξηση. Αναφέρεται ότι από ταξιδιώτες πραγματοποιήθηκαν 32% περισσότερες κλήσεις, λήφθηκαν 31% περισσότερες κλήσεις και διαβιβάστηκαν 43% περισσότερα κειμενικά μηνύματα από το έτος 2006.

Διαφορετικές συνήθειες

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι στον ευρωπαϊκό πληθυσμό συνυπάρχουν διαφορετικές συνήθειες, λόγου χάρη:

–       Συχνότερα οι άνδρες πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις (57%), ενώ οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να στέλνουν κειμενικά μηνύματα (56%).

–       Το 88% των Κυπρίων χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον υπηρεσίες φωνής, πράγμα που συμβαίνει μόνο για το 44% των βρετανών ταξιδιωτών.

–       Το 81% της περιαγωγής ιρλανδών χρηστών κινητού στην ΕΕ προτιμά τα κειμενικά μηνύματα, πράγμα που συμβαίνει μόνο για το 24% των Πορτογάλων.

–       Το 32% των Βουλγάρων δεν χρησιμοποιούν καθόλου τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό.

–       Όπως φαίνεται, οι νέοι χρησιμοποιούν τώρα πολύ περισσότερο τις υπηρεσίες περιαγωγής σε σύγκριση με το έτος 2008 (με φωνητικές κλήσεις: +43%· λήψη κλήσεων: +42% και αποστολή κειμενικών μηνυμάτων: +51%).

–       το 30% των συνταξιούχων και το 15% ατόμων ηλικίας 25-39 ετών δεν χρησιμοποιούν καθόλου τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό.

Δυσφορία για το υψηλό κόστος περιαγωγής για κλήσεις και δεδομένα

Μεταξύ των ατόμων που ταξιδεύουν συχνά, το 61% γνωρίζουν ότι οι τιμές της περιαγωγής μειώθηκαν κατά την παρέμβαση της ΕΕ. Όμως, η μεταβολή της συμπεριφοράς των καταναλωτών δεν κινήθηκε καθόλου προς τη θετική κατεύθυνση:

–       Περίπου ένας στους πέντε χρήστες κινητού μείωσαν τη χρήση υπηρεσιών περιαγωγής κατά την τελευταία τετραετία. Αυτό οφείλεται στην αντίληψή τους όσον αφορά το κόστος.

–       Το 72% των χρηστών κινητού εξακολουθούν να περιορίζουν τις φωνητικές κλήσεις τους από κινητό στο εξωτερικό, επειδή ανησυχούν για το κόστος.

–       Το 81% των Σουηδών, το 72% των Ιταλών και το 57% των Ελλήνων χρησιμοποιούν λιγότερο φωνητικές υπηρεσίες περιαγωγής επειδή τους απασχολεί το κόστος.

Επίσης η έρευνα δείχνει ότι οι υπηρεσίες περιαγωγής για δεδομένα (όπως η πλοήγηση σε ιστότοπους ή η καταφόρτωση δεδομένων) άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα, καθώς τις επέλεξε το 10% των συνδρομητών.

–       Το 17% των Λιθουανών και το 15% των Ισπανών δηλώνουν ότι η περιαγωγή για δεδομένα είναι η υπηρεσία που προτιμούν περισσότερο στο εξωτερικό, ενώ μόνο το 2% των Ούγγρων και το 4% των Γερμανών χρησιμοποιούν ευρύτατα αυτό το μέσο.

–       Οι νέοι χρησιμοποιούν συχνότερα περιαγωγή για δεδομένα. Το 15% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών προτιμούν την πλοήγηση στο κινητό τους στο εξωτερικό σε σύγκριση με 6% για άτομα ηλικίας άνω των 55.

–       Εντούτοις, η τιμή της περιαγωγής για δεδομένα γενικώς δεν θεωρείται εύλογη, και μόνο το 19% των συνδρομητών δηλώνουν ότι το κόστος υπηρεσιών περιαγωγής για δεδομένα είναι δίκαιο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ολόκληρη η έκθεση του Ευρωβαρομέτρου υπάρχει στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/what_is/report/index_en.htm

Ιστότοπος της κας Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Ψηφιακό θεματολόγιο:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.