Ο νέος πίνακας των αποτελεσμάτων καινοτομίας της Ένωσης: οι κύριοι ανταγωνιστές της ΕΕ την ξεπερνούν παρά την πρόοδο σε πολλά κράτη μέλη


Η ΕΕ δεν κάλυψε το χάσμα που τη χωρίζει από τους κύριους διεθνείς ανταγωνιστές της όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας: τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία Ενώ οι εξελίξεις στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ελπιδοφόρες παρά την οικονομική κρίση, η πρόοδος δεν είναι αρκετά γρήγορη. Παρόλο που η ΕΕ διατηρεί ακόμη σαφές προβάδισμα έναντι των αναδυόμενων οικονομιών της Ινδίας και της Ρωσίας, η Βραζιλία σημειώνει σταθερή πρόοδο και η Κίνα καλύπτει τη διαφορά με μεγάλη ταχύτητα. Μέσα στην ΕΕ τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις επιτυγχάνει η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η επόμενη ομάδα είναι το ΗΒ, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Εσθονία, με αυτή τη σειρά. Αυτά είναι μερικά από τα κύρια συμπεράσματα που συνάγονται από τον πίνακα των αποτελεσμάτων καινοτομίας (IUS) του 2010 που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ένωση καινοτομίας» και αντικαθιστά τον προηγούμενο ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία (EIS). Ο πίνακας των αποτελεσμάτων ενσωματώνεται στην πρόσφατα δημοσιευθείσα ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εντοπίσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας μέσω των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Από τη σύγκριση των δεικτών για την ΕΕ των 27, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία προκύπτει ότι η ΕΕ των 27 δεν καλύπτει το χάσμα που τη χωρίζει από τους κύριους ανταγωνιστές της όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας.

Το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που ολοκληρώνουν τις σπουδές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μειώνεται ελαφρά, χάρις στη σχετικά μεγάλη ανάπτυξη στην ΕΕ.

Ωστόσο, η ΕΕ των 27 έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη και τις εξαγωγές υπηρεσιών έντασης γνώσης.

Την τελευταία πενταετία η μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες της ΕΕ των 27 για την καινοτομία ήταν στα ανοικτά, άριστα και ελκυστικά συστήματα έρευνας (διεθνείς επιστημονικές συνδημοσιεύσεις, δημοσιεύσεις με ισχυρό αντίκτυπο, διδακτορικοί φοιτητές άλλης υπηκοότητας εκτός των χωρών της ΕΕ) και στα περιουσιακά στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας (κοινοτικά εμπορικά σήματα, συνθήκη συνεργασίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και κοινοτικά σχέδια).

Συνολικά, η ΕΕ των 27 έχει προβάδισμα έναντι της Ινδίας και της Ρωσίας. Ωστόσο, η ΕΕ των 27 χάνει ένα μέρος από το προβάδισμά της έναντι της Βραζιλίας και, κυρίως, της Κίνας. Οι χώρες αυτές συνεχίζουν να καλύπτουν ταχύτατα την απόσταση  που τις χωρίζει από την ΕΕ όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας (βλέπε σχήμα 1).

Στον πίνακα αποτελεσμάτων τα κράτη μέλη κατανέμονται στις ακόλουθες τέσσερις ομάδες κρατών (βλέπε σχήμα 2):

–       κορυφαίοι συντελεστές στον τομέα της καινοτομίας: η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία που παρουσιάζουν επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27.

–       επόμενοι συντελεστές στον τομέα της καινοτομίας: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία και το ΗΒ που παρουσιάζουν επιδόσεις κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ των 27.

–       χώρες με μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας: οι επιδόσεις της Κροατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27.

χώρες με μικρές επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας: Οι επιδόσεις της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27.

Το πλήρες περιεχόμενο της έκθεσης διατίθεται στις εξής διευθύνσεις:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/innovation/facts-figures-analysis/index_en.htm

και  http://www.proinno-europe.eu/metrics

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. Ένωση καινοτομίας και Ευρώπη 2020

Πηγή: ec.europa.eu

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s