Η μετάλλαξη του … Άρη


Για 7η συνεχή χρονιά, o αστικός μύθος περί Άρη θα προσεδαφιστεί σε αρκετές θυρίδες email σε όλο τον κόσμο!  Το μήνυμα που αναφέρει ότι στις 27 Αυγούστου ο πλανήτης Άρης θα πλησιάσει τη Γη και θα «πρηστεί» στο μέγεθος της πανσέληνου μεταδίδεται από τον ένα αναγνώστη στον άλλο. «Κανείς ζωντανός σήμερα δεν θα το δεί ποτέ πάλι» δηλώνει το email – πάντα με κεφαλαία γράμματα.

Δεν είναι αλήθεια! Τα γεγονότα έχουν ως εξής: στις 27 Αυγούστου 2010, ο Άρης θα απέχει 314 (τυχαίο δεν νομίζω:) εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, δηλ. όσο πιο μακριά γίνεται. Ο Άρης θα λάμπει στο δυτικό ουρανό μετά τη δύση σαν ένα μικροσκοπικό κόκκινο αστέρι κανονικής φωτεινότητας.

Mars by NASAΟ μόνος τρόπος για να δούμε τον Άρη τόσο μεγάλο όσο η Πανσέληνος είναι να επιβιβαστούμε σε διαστημόπλοιο (ξεκινήστε κι από εδώ).

Η προέλευση του Hoax μάς γυρίζει στο σωτήριο έτος 2003, όταν ο Άρης πραγματικά έκανε «φούσκωμα» σε ασυνήθιστες αναλογίες. Στις 27 Αυγούστου του ιδίου έτους, ο Άρης πλησίασε στα 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη – το πλησιέστερο σε 60.000 χρόνια.  Ο Άρης ήταν περίπου 75 φορές μικρότερος από το πλήρες φεγγάρι!

Αυτό αρκούσε: «ο ιός» γεννήθηκε. Κάποιος, κάπου, ακολούθησε την εξής συλλογιστική: εάν ο Άρης είναι 75 φορές μικρότερος από τη Σελήνη, τότε μεγεθύνοντάς τον 75 φορές θα πρέπει να ισούται με το φεγγάρι. Πρόωρες εκδόσεις του Hoax ενθάρρυναν τους αναγνώστες να βγουν με   τα τηλεσκόπια τους και: «Με μια μέτρια μεγέθυνση 75 φορές, το μήνυμα δήλωνε, «ο Άρης θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος με γυμνό μάτι.»

Σύντομα, ο αστικός μύθος διένυε το διαδίκτυο, καθιστώντας αντίγραφα του εαυτού του και τη μετάλλαξή του. Προηγμένες εκδόσεις του ιού, ευφραδείς και λιγότερο φλύαρες από τους προγόνους του, παρέλειπαν τη μεγέθυνση και περιορίστηκαν να επισημάνουν ότι, «ο Άρης θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος με γυμνό μάτι!»  Πριν από καιρό, το έτος παραλείπεται επίσης. Η 27η Αύγ. 2003, έγινε 27η Αυγούστου, δίχως αναφορά σε έτος, και το Hoax περνά στην αθανασία.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε στις 27 Αυγούστου: βγείτε έξω με τη δύση του ήλιου και κοιτάξτε δυτικά. Το έντονο φως που βλέπετε να λάμπει μέσα από το λυκόφως είναι η όμορφη Αφροδίτη. Με  ένα ζευγάρι κιάλια σαρώστε τον ουρανό γύρω από την Αφροδίτη. Λίγες μοίρες προς τα δεξιά, θα συναντήσετε ένα μικρό πορτοκαλί αστέρι. Αυτός είναι ο Άρης.

Κατόπιν επιστροφή στο σπίτι και διαγράψτε το μήνυμα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο…

Credits: Nasa @ Science

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s