Η άποψη του συναδέλφου Β. Κολτσάκη για το διαγωνισμό (νικητή 2009)


ea2009WINΑν σκοπεύετε να αναπτύξετε ή έχετε ήδη αναπτύξει κάποια δραστηριότητα που σχετίζεται με τα e-learning awards, τότε υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να δηλώσετε συμμετοχή σε αυτόν το διαγωνισμό. Είναι πολύ χρήσιμο «καλές πρακτικές» να γνωστοποιούνται/κοινοποιούνται και να διαμοιράζονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε με την αλληλοτροφοδότηση και αλληλοϋποστήριξη να ενισχύει και να ενισχύεται ο ενεργός εκπαιδευτικός, ιδιαίτερα όταν σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί της ευρωπαϊκής ένωσης. Το να παρακολουθούμε κριτικά και εκ των έσω, συμμετέχοντας σε αυτά, τα δρώμενα στην Ευρώπη, βοηθά στη βελτίωσή μας.

Η δήλωση συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι μια εύκολη διαδικασία, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο και κόπο. Κάπως έτσι κι εμείς, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ξεκινήσαμε το Σεπτέμβρη του 2009 ένα πιλοτικό/δοκιμαστικό project (Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο ΚΓΑ) για να ενισχύσουμε τα μέσα διδασκαλίας στο σχολείο και μέσω του διαδικτύου, αλλά και για να διερευνήσουμε τις προοπτικές συμμετοχής των μαθητών στη μάθηση και μέσω διαδικτύου. Ένα μήνα μετά, και μετά από παραινέσεις συναδέλφων, δηλώθηκε από το σχολείο η συμμετοχή του project στο διαγωνισμό e-learning awards 2009. Και μετά, ξεχάσαμε τη δήλωση αυτή, καθώς δεν θεωρούσαμε ότι το project είναι κάτι το τόσο εξαιρετικό ώστε να διακριθεί πανευρωπαϊκά, επιπρόσθετα δε, επειδή ήταν εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα, κάτι που θα καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη την αξιολόγησή του και τη διάκρισή του.

Όμως, κάποια στιγμή έφθασε ένα e-mail από το European Schoolnet που ενημέρωνε ότι το project είχε συμπεριληφθεί στα πρώτα πενήντα του διαγωνισμού. Συγχρόνως, έφθασε και η ενημέρωση από τον κο Λούβρη, Παιδαγωγικό Σύμβουλο για τα e-learning awards στην Ελλάδα. Και στη συνέχεια, ένα δεύτερο e-mail, που ενημέρωνε ότι το project είχε συμπεριληφθεί στα πρώτα δέκα του διαγωνισμού.

Ακολούθησε ένα δωρεάν ταξίδι στο μακρινό Βίλνιους της Λιθουανίας, το Δεκέμβρη του 2009, για συμμετοχή στο εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο Eminent 2009 και για συμμετοχή στην τελετή βράβευσης. Αυτή τη χρονιά, τα βραβεία δεν ήταν τόσο πλούσια όσο τις προηγούμενες χρονιές, για όλους τους βραβευθέντες, αλλά η χρηματική επιταγή που μας δόθηκε, αξιοποιήθηκε με την αγορά εξοπλισμού για το σχολείο.

Και σα να μην έφταναν τα παραπάνω, το Μάρτη του 2010 έφτασε ακόμη μια πρόσκληση, για δωρεάν συμμετοχή στην εβδομάδα e-skills 2010, στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Ακόμη ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο, όπου συμμετείχαμε σε εξαιρετικά workshops, να ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη. Και εκεί, ανακοινώθηκε ότι το project μας διακρίθηκε ανάμεσα σε όλα τα project όλων των διαγωνισμών του European Schoolnet του 2009, καταλαμβάνοντας την πρώτη πανευρωπαϊκή θέση στην κατηγορία ICT in Education για το 2010. Το βραβείο αυτή τη φορά, ένα εξαιρετικό sub-notebook ήταν για τον εκπαιδευτικό :-), ο οποίος με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το χρησιμοποιεί στο έργο του.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα τα παραπάνω; Καθώς είναι πάμπολλες οι προσπάθειες που γίνονται από Σχολικές Μονάδες και εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, με τα όποια προβλήματα και τις όποιες ελλείψεις, η δήλωση συμμετοχής των πολυάριθμων και εξαιρετικών project που αναπτύσσονται, κυρίως μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει.

Στην περίπτωσή μου, σε ένα σχολείο με αρκετές ελλείψεις σε εξοπλισμό, που για καιρό επιδιώκει να εξοπλιστεί, ο –λιγοστός έστω- εξοπλισμός που αποκτήθηκε μέσω των βραβεύσεων, είναι «ίσως μια κάποια λύσις».

Θερμές ευχαριστίες πρέπει να απευθυνθούν στους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στο project, αφού χωρίς αυτούς δεν θα είχε περιεχόμενο, και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των οποίων εκπαιδευτικό υλικό αξιοποιείται στο project.

Συστήνεται να δηλώσετε και τις δικές σας «καλές πρακτικές» και, ποιος ξέρει, μπορεί να είστε εσείς αυτοί που θα διακριθούν το 2010, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί για τις ελληνικές συμμετοχές κατά την τελευταία τριετία.

Βαγγέλης Κολτσάκης
Εκπαιδευτικός,ΠΕ0401
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.