Εκπαιδευτικό λογισμικό (ΕΛ)


Καταρχάς, αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε με τους τίτλους ΕΛ είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί να χρησιμοποιήσω αυτά τα εργαλεία;

Ο συμβατικός τρόπος διδασκαλίας μπορεί να φθάσει μέχρι το επίπεδο κατανόησης εννοιών και όρων καινούριων συνήθως στην αντίληψη των μαθητών και εδώ υπάρχει μια εύλογη ερώτηση από πλευράς τους: Πού μας χρειάζονται όλα αυτά;
Σε άλλα γνωστικά αντικείμενα ο καθηγητής στις πρώτες τάξεις συνήθως απαντά ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη τάξη για να κατανοήσουμε άλλα, ενώ στις τελευταίες τάξεις συνήθως απαντά ότι με αυτά αν προχωρήσουμε λίγο ακόμα μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον κόσμο!
Στο πανεπιστήμιο η ερώτηση περνά στο χώρο του υποσυνείδητου.

Ο συνάδελφος οφείλει να δει το θέμα πιο πρακτικά και να απαντήσει στην ερώτηση με την εξής λογική: Δεν μαθαίνουμε τα παιδιά με σκοπό κάποτε να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους αλλά ακριβώς το ανάποδο, να χρησιμοποιούν τη «γνώση» τους με σκοπό να τα υποστηρίξουμε να μάθουν.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να κατανοήσουν κάποια θεματική ενότητα (δεν είναι απαραίτητο να είναι μέσω υπολογιστή αλλά καιρός να ενεργούμε πλέον με αυτό τον τρόπο και όχι τον παραδοσιακό). Το επόμενο στάδιο είναι να τους υποστηρίξουμε να κατασκευάσουν τη γνώση στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Το ιδανικό στάδιο είναι να κατορθώσουν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και τις τεχνικές για να προσεγγίσουν διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.
Σ αυτό το στάδιο αναπτύσσει ο μαθητής αυτό που λέμε αφαιρετική ικανότητα και μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την αποκτηθείσα γνώση για να ερμηνεύει τον κόσμο. Ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς μέχρι να αρθρώσουμε λόγο και να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τον συμβατικό τρόπο διδασκαλίας.

Ποια στοιχεία λείπουν από το συμβατικό τρόπο διδασκαλίας;

1. Η διαθεματική προσέγγιση
2. Το να εργαζόμαστε ως ερευνητές.
3. Ο μη γραμμικός τρόπος προσέγγισης της γνώσης.
4. Η ιστορικότητα της επιστήμης.

Τέσσερα δύσκολα θέματα όχι από τη πλευρά της κατανόησης αλλά από τη πλευρά της εφαρμογής στα οποία μπορεί να βοηθήσει ο υπολογιστής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s